СЪВЕТИ ЗА КУПУВАНЕ НА ИМОТ - ПРИ  ИЗБОРА НА ИМОТ

      Покупката на недвижимо имущество е стъпка, която рано или късно всеки човек поема. Закупуването на апартамент, къща, офис или парцел е процес, който изисква известно време на проучване. За целта е добре първо да споделите желанието си за станете собственици на ново жилище със своите роднини и приятели, които вече са преминали през цялостния процес. От тях можете да получите ценни съвети, които впоследствие да ви помогнат, когато започнете да проучвате различни имоти, предлагащи се на пазара.

Търсенето е по-голямо от предлагането

      Характерно за покупко-продажбата на недвижими имоти е, че купувачите са повече от продавачите т.е. желаещите да се сдобият с ново недвижимо имущество са повече от хората, които го предлагат и продават. Това важи най-осезаемо за големите градове в България като София, Пловдив, Варна и Бургас. Този факт донякъде оскъпява цените на имотите, тъй като търсенето е по-голямо от предлагането. Пазарът на недвижими имоти бележи градивен успех в последните години. Затова намирането на имот с приятна локация, по-достъпна цена и по-голяма площ е задача, която не е лесно изпълнима, особено ако търсите желания бъдещ имот сами без помощта на агенция за недвижими имоти.

Локацията на имота е от съществено значение

        Ако имате малки деца, най-вероятно ще търсите дом, който да е в непосредствена близост до ясла, детска градина или училище. В случай че използвате градски транспорт и нямате личен автомобил, а работите далече, е желателно новият ви дом да е в близост до метро станция или автобусна спирка. Затова се нуждаете от прецизен и опитен брокер, който да откликне на всички ваши желания и предпочитания и бързо и ефективно ще събере информация за желаното населено място и квартал, който максимално удовлетворява нуждите ви.

Местоположението, гледката и площта са основни

фактори, които определят цената на

недвижимото имущество

      Целите на бъдещите собственици могат да бъдат най-разнообразни. Някои са склонни да вложат повече финансови средства за жилище с по-приятна гледка за сметка на неговата площ. Други поставят акцент върху местоположението на имота – да е в близост до централните части на града като са склонни да дадат повече пари за локацията, поставяйки на втори план площта на жилището. Трети на първо място поставят площта и предпочитат голям и просторен дом, който може да е разположен в покрайнините. Компромисите, на които са склонни клиентите са най-разнообразни и нещата, на които най-много държат са различни. Именно затова помощта на опитен брокер от надеждна агенция за недвижими имоти като „Имоти Младост“ е от жиненоважно значение за всеки клиент.

 

От ключово значение е типът строителство

       Ако става въпрос за апартамент е от съществено значение и типът строителство. В случай че блокът е тухлен, това повишава цената, но ако е панелен - я понижава. Когато има направени допълнителни подобрения като саниране, шумоизолираща дограма и др. това също повишава цената на имота. Местоположението на апартамента в блока също е фактор, който повлиява на цената. Имотите на първия и на последния етаж са по-евтини, защото се отопляват по-трудно през по-студените месеци.

Брокерът проверява имота относно собствеността и

 ако има нещо нередно ориентира клиента си

към ново недвижимо имущество

     Търсенето и проучването на недвижимите имоти е цяла наука. Нужен е дълъг опит в тази сфера. Затова е задължително да използвате услугите на брокер, който да участва пряко в бъдещата ви сделка за придобиване на нов имот. Той ще провери жилището относно собствеността и ако има някаква нередност, ще може да ви помогне и да защити интересите ви. В случай че имотът се окаже наследствен и някои от наследниците нямат пряко участие в процеса на покупко-продажба, е желателно да се ориентирате към друго недвижимо имущество, за да не вложите пари, които е възможно след това да изгубите.

Брокерът проучва дали имотът е бил ипотекиран

      Брокерът е този човек, който проверява обстойно имота по отношение на това дали е ипотекиран. Ако се окаже, че настоящият собственик има някакви финансови задължения към държавата, то той автоматично ще ги прехвърли на новия собственик. Определено покупко-продажбата на имоти е много деликатна тема. Брокерът е човекът, който ще проучи дали продавачът на недвижимото имущество има неуредени задължения за комунални услуги. Той може да ви препоръча добър адвокат във вещното право, както и да ви съдейства с мнение за строителната фирма, ако ще купувате имот, който се продава от фирма-инвеститор. Всички въпроси, свързани с комисионни и такси, могат да бъдат обсъждани с брокера. Неговата роля е безценна, а целта му е клиентът да е удовлетворен от избора си на нов дом, защото това не е мимолетна инвестиция в нещо, което бързо и лесно може да бъде заменено. Домът е мястото, където човек прекарва минимум една трета от своето денонощие и е желателно той да бъде уютен и приятен. Именно затова изборът му трябва да се извърши плавно и постепенно, с множество проучвания.

Начинът на финансиране е ключов момент

при осъществяване на сделката за

покупко-продажба на имот

 

        Друг важен въпрос, свързан с покупко-продажбата на имота, е начинът на финансиране – дали той ще се осъществи с лични средства или чрез теглене на кредит от банката. Ако нямате в наличност желаните пари, за да закупите жилището, е опция да вземете кредит от банката, но това може да ви доведе до негативни финансови последици в бъдеще. Затова е желателно обстойно да проучите условията, при които банката е склонна да ви отпусне кредит, ливеният процент, който ще трябва да изплатите и до каква степен това ще оскъпи първоначалната цена, за която сте се уговорили с продавача. Колкото по-нисък е лихвеният процент на кредита, толкова по-малко ще е финансовото бреме, което ще ви се наложи да преживеете за дадения период. Има кредити, които на пръв поглед изглеждат напълно безобидни и дори нямате нужда от поръчител за тях, но за сметка на това техният лихвен процент е много висок. Най-добрият вариант е да закупите недвижимо имущество на стойност, която кореспиндира с вашите спестявания и да прибегнете до кредит само в краен случай.

Целта на покупката – лично ползване или инвестиция

      Важно е да се помисли и върху въпроса на целта на покупката – дали бъдещият апартамент ще е новото ви място, на което ще живеете или просто го купувате с цел инвестиция да го отдавате под наем и да печелите месечно пасивен доход. Ако имотът го възприемате просто като инвестиция, най-вероятно и предпочитанията ви ще са по-скромни като акцент ще бъде поставен върху цената на покупко-продажбата на жилището. В случай че недвижимото имущество е новата ви локация на местоживеене, това предполага засилване на личните предпочитания и изисквания. В този ред на мисли ролята на брокера е доста сложна и отговорна, защото той трябва да се съобразява с безброй фактори. Благодарение на него цялостният процес при покупко-продажбата може да се осъществи максимално спокойно и с изрядни документи, които да защитават интересите на клиента.

 

 

 

 

Агенция за недвижими имоти

Main menu bg-BG